Senette Zamanaşımı 10 Yıl mı ?

Borç ilişkisinin belgelenebilmesi için kullanılan senetlerin kendince zamanaşımı süreleri vardır ve bu zamanaşımı süreleri içerisinde aksiyon alınmaması halinde bazı haklardan feragat edilmiş olur. Dolayısıyla senette zamanaşımı 10 yıl mı, senet ne kadar süre geçerli ve türevi konulara değinilmesi yararlı olacaktır.

Senet Nedir

Borçlu ve alacaklının borç ilişkisini belgelemek adına kullandığı kağıda senet denilmektedir. Senetin, üzerinde yazan tarihte yine üzerinde yazan miktar kadar borç ödemesi yapıldıktan sonra alacaklıdan borçluya teslimi gerekir. Roma döneminden bu yana ticari hayatın içerisinde oldukça sık kullanılan senet halen yoğun şekilde kullanılmaktadır.

Senette Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır

Senetlerin zamanında ödenmemesi halinde alacaklı tarafından işleme koyulması ve borca istinaden icra takibi başlatılması mümkündür. Söz konusu senetten doğan haklarını kaybetmemek adına alacaklıların belirli bir zaman dilimi içerisinde hukuki prosedürlere başlaması gerekir. İşte bu zaman dilimine yani senetten doğan hakların kaybedilmemesi adına kullanılabilecek zamana zamanaşımı denilmektedir.

Zamanaşımı sonrasında ilgili senet hakkında hukuki bir prosedüre baş vurulmuş olsa dahi haklardan feragat edildiği varsayılacak ve işleme alınmayacaktır.

Senetlerin zamanaşımı ile ilgili bir inceleme yapmak isteyen kişilerin iki farklı türde senet olduğunu bilmesi gerekir. Adi senet olarak adlandırılan senetler esnaftan, alışveriş yapılan yerden ya da ev sahibinden alınabilir ve bu nitelikteki senetlerin zaman aşımı süresi 3 yıldır.

Ek olarak devlet kurumlarından alınan senetler de olabilir. Resmi kurum ya da bankalardan alınan senetlerin zaman aşımı süresi ise 10 yıldır. Resmi kurum ya da bankalardan alınan senetler hukuki prosedürlerde sözleşme niteliğine kavuşur ve zamanaşımı süresinin 10 yıla çıkmasının nedeni de işte kazandığı bu niteliktir..